Tavallisten ihmisten tarinoita

Matkakertomuksia ulkosuomalaisilta

15.5.2020 perjantaina kaksi ensimmäistä kappaletta julkaistaan muutamissa digitaalisissa kanavissa kuten Spotifyssa, Deezerissä, iTunesissa, Apple Musicissa, Google playssa, X-Box musicissa jne. Julkaisen kappaleet myöhemmin myös Youtubessa. Laulut löytyvät esittäjällä Jarkko Somero.

Tuottajana Väylä ja Maailmamme tuolla puolen kappaleissa on  toiminut Henri Arvola. Suurkiitos Henrille ja kaikille mukana olleille soittajille. Maailmamme tuolla puolen: Juhani Hägg  basso, Arto Kiimalainen koskettimet, Arto Ek Rummut ja Miika Arvola sähkökitarat. Väylä: Jani Kenttä rummut, Miika Arvola sähkökitarat ja Henri Arvola Basso. 

 

Maailmamme tuolla puolen on tarina perheen matkasta Kemijärveltä Australiaan autotehtaalle ja toisenlaiseen arkeen. Väylä puolestaan on tehty, kymmenvuotiaana lapsena, Lapin sodan rajan takaa nähneen muisteloista.

IMG-20190325-WA0002
IMG-20190325-WA0008

24-27.3.2019 Finncare, Thornlands Australia

 

Kaakkois Queenslandissa, Brisbanen itäpuolella on Suomalaisten lepokoti Finncare. Meillä oli ilo ja kunnia vierailla siellä ja tavata joukko mahtavia ihmisiä. Vietiin tietysti terveisiä Suomesta mutta myös Ruotsin Haaparannasta.

Onnistuin hankkimaan matkan varrelta kitaran. Soittelin asukkaille ja tarinoita kuunneltiin mielellään. Saatiin myös talteen monta hienoa tarinaa ja monta matkakertomusta. Kuultiin kuinka Seppo Neuvonen oli aikanaan ollut perustamassa Finncarea, kuinka Anna-Liisa Kuivalainen oli asunut kuukausikaupalla yksin erämaassa tai kuinka monesta eri lähtötilanteesta oltiinkaan päädytty tuohon hienoon saarivaltioon. Saatiin siis valtavasti aiheita lauluihin. Päivitämme Blogiamme jahka ehdimme, joka tapauksessa ihan pikapuoliin!

 

 

IMG_20190214_110510
IMG_20190214_120323
IMG-20190214-WA0003

14.2

Ystävänpäivä, mentiin tarinoissa Tukholman liepeille Södertäljeen. Siellä oli Saabin tehtaat sun muut, jonne moni Suomalainen päätyi töihin. Yhteisö oli vahva ja uudet tulijat otettiin lämmöllä vastaan. Työn ulkopuolella järjestettiin kaikenlaista. Yhteisöllisyys oli voimissaan. Tansseja oli parhaimpina vuosina joka perjantai ja lauantai. Sinne tultiin viihtymään satojen kilometrien päästä. Esiintymään saatiin kaikki Suomen silloiset huippuartistit kuten Danny, Eino Grön ja Laila Kinnunen. Tuli sinne Irwinkin ja toi mukanaan takahuoneen täydeltä viinaa. Kun pyydettiin nätisti, artisti nautti ne vasta kun keikka oli heitetty.

Ajettiin me rekkaakin, tuotiin tulppaaneja Hollannista, puhuttiin unelmista ja haastavasta lapsuudesta. Hevosia hoidettiin ja kierrettiin muusikoina maailmalla. Monenlaisia, käytiin läpi tarinoita. 

Oli lämminhenkinen päivä ja kaikki ovat ottaneet meidät avoimin mielin vastaan.  Monessa kohtaa mietittiin ystäviä, menneitä ja olevia. Kiitos päivästä Haaparanta ja kaikki te joiden kanssa saimme olla läsnä.

thumbnail_IMG-20190213-WA0002
thumbnail_20190213_190904
IMG-20190213-WA0003

13.2

Haaparannan kaupunginkirjastolla oli mukava ja lämminhenkinen tunnelma.  Kuultiin tarinat valkoisista mustikoista ja kirotusta kartanosta. Kertoja ei ollut ihan kuka tahansa vaan hän oli moninkertainen tarinankerronnan Suomenmestari Aune Aho. Yle Radio Suomi saapui myös paikalle kuuntelemaan ja haastattelemaan. Haastattelu tulee Ylen taajuuksilta radiosta joskus ensiviikolla.  Tapasimme myös muusikko Markku Puttilan jonka kanssa saimme käydä mielenkiintoisia keskusteluja.

väylä aurinko
väylä suomi
11.2.2019

"Väylä piti meistä huolta/
suojas läntistä puolta/
ja kotiamme rannallaan/
liekit muistan Suomen puolla/
sota ompi tuolla/
mikä estää, et se tänne leviää?"

Eilettäin haastattelimme ensimmäisiä asukkaita Klippanilla ja saaliiksi saimme  monta aihetta lauluun. Monenlaisia reittejä ihmiset ovat kulkeneet palvelukotiin. Veri on niin sanotusti vetänyt vaikka minne. Syyt lähtemiseen ovat moninaiset, samoin ovat syyt palata. Tänään oli aikaa kierrellä vähän niitä paikkoja, joihin jotkut tulevista lauluista sijoittuvat. Kauniita ovat maisemat, ja sattui muutenkin oikein kaunis keli.

Sainpa tehtyä jo ensimmäistä biisiäkin. Siinä liikuskellaan Lapin sodan aikaisissa tunnelmissa, ihan tässä joen tuntumassa. Tuo Torniojoki on näytellyt tärkeää roolia myös silloin.

Huomenna keskiviikkona 13.2.ollaan Annen kanssa tavattavissa Haaparannan kaupungin kirjastolla klo 12-16. Ajatuksena olisi soitella ainakin muutama kappale aiemmista projekteistamme ja jutella ihmisten kanssa. Tulehan sinäkin!

kirjasto

11.1.2019

Saatiin projekti alkuun ja päivämääriä sovittua. Tämän projektin teki suurelta osin mahdolliseksi Haaparannan kaupunginkirjasto ja Anne-Maaria Saransalmi. Tietenkään tätä ei toteutettaisi ilman tarinoiden päähenkilöitä, joista suurin osa asuu palvelukoti Klippanilla saati sen henkilökuntaa joka on ottanut meidät sydämellisesti vastaan.

13.2 Haaparannan kaupunginkirjastolla on tapahtuma, jossa myös Kotokero on paikalla ja aiemmissa projekteissamme syntyneitä kappaleita on mahdollisuus tulla kuuntelemaan. Tuolloin myös muilla Haaparannan Suomalaistaustaisilla on mahdollisuus osallistua projektiimme. Jos jollakulla on laulun aiheita tai tarinantynkää, voi meitä siellä tulla jututtamaan. 

 

Oikealla Anne-Maaria Saransalmi, Haaparannan Kaupunginkirjasto
Oikealla Anne-Maaria Saransalmi, Haaparannan Kaupunginkirjasto

 

Käytiin katsomassa ensimmäisen viikon majoitusaluetta, Kukkolankoskea, ja hyvältä näytti. Lumipyry meinasi yllättää autoilevan, mutta päästiin sitäkin karkuun. Hyvät on fiilikset siksikin, että ensimmäiset tarinoijat ovat ehkä jo tiedossa.Palataan pian...

IMG-20190111-WA0018

10.1.2019

Huomenna 11.1.2019 tämä projekti olisi tarkoitus aloittaa. Keräämme ikäihmisten tarinoita, tällä kertaa Haaparannalla, palvelukoti Klippanin asukkailta. Tässä blogissa kerromme projektin edistymisestä, matkan vaiheista...sun muusta. Tänään torstaina 10.1.2019 paperi on vielä tyhjä ja ajatus jäsentymätön. Tästä kaikki kohti määränpäätä eli valmiita tekstejä ja kappaleita kumminkin lähtee. Muuta en tarinoista tiedä kuin sen, että alussa on sana.